Door de coronacrisis zie je grote verschuivingen op de arbeidsmarkt. Niet eerder stonden er in Nederland meer dan 300.000 vacatures open. Scholing van werknemers biedt mogelijk de oplossing voor het invullen van de openstaande vacatures. Maar dat niet alleen, het levert ook andere voordelen op voor jou als werkgever.
Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) blijkt dat in het tweede kwartaal van 2021 het aantal vacatures in alle bedrijfstakken blijft toenemen. De meest openstaande vacatures vind je in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Deze drie bedrijfstakken zijn samen goed voor de helft van alle openstaande vacatures. De meest kansrijke beroepen, volgens het UWV, bevinden zich dan ook in de sectoren zorg, logistiek, distributie en de bouw en techniek. Voordat je aan slag kan in een van deze sectoren, moeten arbeidskrachten bepaalde kennis en vaardigheden bezitten. En omdat nieuw personeel werven tijd en geld kost, is het aanbieden van scholing aan (bestaand) personeel een goedkopere en lange termijn oplossing voor het terugdringen van het groeiende personeelstekort.
Behalve dat scholing van (bestaand) personeel helpt bij het terugdringen van het groeiende personeelstekort, levert het voor jou als werkgever ook andere voordelen op. Wanneer je blijft investeren in personeel, vergroot je de kans dat werknemers blijven en dat (eerder) opgebouwde kennis en ervaring binnen het bedrijf blijft. Goed geschoold personeel is gemotiveerder, gedreven, productiever en tevredener. Dit draagt bij aan een goede sfeer op het werk en een lager verloop. Een lager verloop bespaart jou als werkgever de kosten voor ontslag en werving en selectie van nieuw personeel.
Het investeren in de bij-/omscholing van je personeel brengt de nodige kosten met zich mee. Om werkgevers een handje te helpen, biedt de overheid een groot aantal kosteloze (online) cursussen en opleidingen aan. Eind 2021 wordt het aanbod van NL leert door nog verder uitgebreid. Daarnaast kunnen werkgevers aanspraak doen op een aantal financiële tegemoetkomingen:
- Subsidieregeling Praktijkleren
- STAP-budget
- SLIM-regeling
- MKBIdee
Heb je een vraag over de inzet van (tijdelijk) personeel, neem dan direct contact met ons op.